Od doby, kdy jako malá připravila rodičům překvapení v podobě velkorysého eintopfu, který se ovšem ukázal jako nepoživatelný, se mnohé změnilo. OLGA MENZELOVÁ (38), producentka a manželka oscarového režiséra Jiřího Menzela, si v kuchyni troufne i na složité recepty a omáčky. Vaření miluje, ale nerada u něj tráví mnoho času. Proto si vybavila kuchyň moderními spotřebiči.
Kdy jste uvařila svoje první jídlo a jaké to bylo?
To si pamatuji celkem přesně. Byla to česnečka. Rodiče byli někde pryč a chtěla jsem jim udělat radost. Vzala jsem ten největší hrnec, který jsem doma našla a vařila jsem. Jen jíst se to ale nedalo. Bylo mi tenkrát asi osm let.
Vedla vás po tomhle malém fiasku maminka k vaření?
Co se týče vaření, maminka na mě bohužel velký vliv neměla. Od svých patnácti jsem studovala mimo rodné město a bydlela jsem na internátě. Ale pak jsem to myslím zdařile a rychle dohnala. S manželem hodně cestujeme a lecjaké kuchařské triky jsem pochytila a hlavně, vaření mě moc baví.
Jaká světová kuchyně vám na cestách nejvíce přirostla k srdci?
Mám moc ráda východoasijskou kuchyni. Na rozdíl od Jiřího.
Co na talíři ráda nemáte Vy?
Tuhé maso.
Změnil příchod dětí nějak vaši kuchyni? Bez čeho se dnes neobejdete a od čeho jste případně upustila?
Celý dosavadní život dávám přednost především kvalitním surovinám. A toho se samozřejmě držím i u vaření pro děti. Hlídám si zejména původ potravin. Co se týká přípravy, stále jsem rychlá kuchařka, ale kvůli dětem možná umím připravit jídlo ještě bleskověji. Pomalé a táhlé vaření, kdy hospodyňka chystá oběd od rána od sedmi hodin, na to mě opravdu neužije. S ničím se moc nepářu a asi i proto mě moc nebaví připravovat sladká jídla.
Starší dcerka má doma miniaturu opravdové kuchyně. Už vás překvapila nějakou pochoutkou?
Anička mě překvapuje každý den nějakou dobrotou. „Vaří“ moc ráda. Teď už je to dokonce chvílemi i k jídlu. A je vděčná strávnice, třeba polévka z dýně Hokkaidó má u nás doma vždycky velký úspěch.
Kdyby měla za čtvrt hodinky zazvonit návštěva, jakým jídlem byste ji přivítala?
Záleželo by na tom, co bych měla v lednici a ve spíži. Ideálně by to ale byl steak s rukolovo-fíkovým salátem. Jinak jsem-li v časovém presu, vařím recept „CDD“, tedy „co dům dal“. Tak tomu bude i dnes, chystat budu asi těstoviny se smetanovou omáčkou a uzeným lososem.